Tijdens je opleiding leer je hoe je brood moet bakken en banketproducten maakt. Dat doe je niet met grote machines, maar op ambachtelijke wijze, met kleinere machines en handmatig. Je leert over recepturen en het maken van veel verschillende producten. Na je opleiding kun je als zelfstandig werkend bakker aan de slag.

 

Toelatingseisen

  • vmbo kader, gemengde leerweg en theoretische leerweg;
  • Mbo niveau 2;
  • Havo en vwo: overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dan door de overheid is goedgekeurd

Alle informatie

  • Richting BOL, BBL, Ambachtelijk
  • Niveau Niveau 3
  • Duur 3 Jaar
  • Locaties Heerhugowaard, Leeuwarden, Doetinchem ...
Bekijk alle scholen voor deze opleiding

Wat leer je?

Je leert om op ambachtelijke wijze brood en banket te bakken. Dat betekent dat je niet met grote machines in een fabriek werkt, maar dat je zelf met kleinere machines of met de hand werkt. Je leert niet alleen hoe je verschillende broden maakt, maar bent ook bezig met banket. Een goede hygiëne is belangrijk in de bakkerij. Daarom leer je ook alles over veiligheid en hygiëne op school. Als je de BOL-opleiding doet leer je de meeste dingen op school. Kies je voor de BBL-leerroute? Dan leer je juist meer door in de praktijk aan het werk te gaan.

Welke vakken krijg je?

Naast vakken die met het bakkersvak te maken hebben, krijg je ook Nederlands, burgerschap en rekenen.

Wat kun je doen als je klaar bent met de opleiding?

BOL:
Op school leer je veel over de wereld van voeding. Als je je stageloopt bij een bakkerij leer je tijdens je stage veel over het werk in de bakkerij. Wat je op school hebt geleerd, breng je dan direct in de praktijk. Zo leer je hoe het er echt aan toegaat in de bakkerij.

BBL:
Op jouw leerbedrijf werk je direct in de praktijk. Je begeleider leert je alles over het bakkersvak. Hoe verder je in je studie komt, hoe meer je zelfstandig kunt werken. Je gaat 1 dag per week naar school. Daar leer je meer over verschillende technieken die je kunt gebruiken, hygiëneregels en veiligheidsvoorschriften. Deze dag bestaat vaak uit een theoriedeel en een praktijkdeel.

Wil je precies weten hoe het bij de school bij jou in de buurt is geregeld? Ga dan naar de website van de school bij jou in de buurt.

Je vindt het overzicht van scholen hier