Na de opleiding zelfstandig werkend bakker kun je je specialiseren in boulangerie. Tijdens deze opleiding leer je alles over verschillende broodsoorten en specialistische broodproducten. Leren en werken als boulanger vraagt veel kennis en vaardigheden en zeker ook veel creativiteit.

 

Toelatingseisen

  • Mbo: niveau 3 in de richting bakkerij

Alle informatie

  • Richting BOL, BBL, Ambachtelijk
  • Niveau Niveau 4
  • Duur 1 jaar
  • Locaties Groningen, Zwolle, Vlaardingen ...
Bekijk alle scholen voor deze opleiding

Hoe ziet de opleiding eruit?

Wat leer je?

De opleiding boulanger is een specialistenopleiding. Dat betekent dat je eerst een andere mbo-opleiding in de bakkerijrichting moet hebben gedaan, voor je kunt starten. Je bent dus al bakker, en specialiseert je verder in de richting van brood. Tijdens de opleiding boulanger leer je om de beste boulangerieproducten te maken. Boulangerie is alles wat met brood te maken heeft. Je leert alles over verschillende soorten grondstoffen en ingrediënten die je kunt gebruiken voor brood en specialistische broodproducten. Dit is een creatieve opleiding.

Welke vakken krijg je?

Verder leer je ook alles over een goede planning zodat je broden op tijd klaar zijn en hoe je alles in de bakkerij organiseert. Natuurlijk horen hier ook hygiëne en veiligheidsvoorschriften bij. Dat krijg je allemaal tijdens je studie. Naast vakken die met het boulangerie-vak te maken hebben, krijg je ook Nederlands, burgerschap en rekenen. Als je de BOL-opleiding doet leer je de meeste dingen op school. Kies je voor de BBL-leerroute? Dan leer je juist meer door in de praktijk aan het werk te gaan.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens je opleiding krijg je een combinatie van theorie- en praktijkles. Tijdens de praktijkles leer je om de theorie toe te passen. Dat leer je ook tijdens de stages die je bij een bakkerij loopt (BOL) of tijdens je werk in de bakkerij (BBL) . Hier leer je meer over de praktijk en hoe het is om te werken in een team. Alle onderdelen van de boulangerie komen aan bod.

icon-scale

Wat kun je doen als je klaar bent met de opleiding?

Als je je opleiding hebt afgerond kun je als boulanger aan de slag in een bakkerij. Wil jij graag je eigen bakkerij openen? Ook dat kan met deze opleiding, maar wel als je wat meer werkervaring hebt en meer kennis hebt van de ondernemersvaardigheden. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding.

Wil je precies weten hoe het bij de school bij jou in de buurt is geregeld? Ga dan naar de website van de school bij jou in de buurt.

Je vindt het overzicht van scholen hier