De opleiding boulanger is een specialistenopleiding. Dat betekent dat je eerst een andere mbo-opleiding in de bakkerijrichting moet hebben gedaan, voor je kunt starten. Je bent dus al bakker, en specialiseert je verder in de richting van brood. Tijdens de opleiding boulanger leer je om de beste boulangerieproducten te maken. Boulangerie is alles wat met brood te maken heeft. Je leert alles over verschillende soorten grondstoffen en ingrediënten die je kunt gebruiken voor brood en specialistische broodproducten. Dit is een creatieve opleiding.
Verder leer je ook alles over een goede planning zodat je broden op tijd klaar zijn en hoe je alles in de bakkerij organiseert. Natuurlijk horen hier ook hygiëne en veiligheidsvoorschriften bij. Dat krijg je allemaal tijdens je studie. Naast vakken die met het boulangerie-vak te maken hebben, krijg je ook Nederlands, burgerschap en rekenen. Als je de BOL-opleiding doet leer je de meeste dingen op school. Kies je voor de BBL-leerroute? Dan leer je juist meer door in de praktijk aan het werk te gaan.
Tijdens je opleiding krijg je een combinatie van theorie- en praktijkles. Tijdens de praktijkles leer je om de theorie toe te passen. Dat leer je ook tijdens de stages die je bij een bakkerij loopt (BOL) of tijdens je werk in de bakkerij (BBL). Hier leer je meer over de praktijk en hoe het is om te werken in een team. Alle onderdelen van de boulangerie komen aan bod.