Tijdens deze opleiding specialiseer je je in de wereld van de patisserie. Je leert om mooie en vernieuwende patisserieproducten te maken. Het gaat daarbij niet alleen om smaak en vormgeving, maar ook zeker om creativiteit.

 

Toelatingseisen

  • Mbo: niveau 3 in de richting bakkerij of als gespecialiseerd kok

Alle informatie

  • Richting BOL, BBL, Ambachtelijk
  • Niveau Niveau 4
  • Duur 1 jaar
  • Locaties Leeuwarden, Groningen, Vlaardingen ...
Bekijk alle scholen voor deze opleiding

Wat houdt de opleiding in?

Wat leer je?

De opleiding tot patissier is een specialistenopleiding. Dat betekent dat je eerst een andere mbo-opleiding in de of bakkerijrichting moet hebben gedaan, voor je kunt starten. Je bent dus al bakker, en specialiseert je verder in de richting van patisserie.
Je leert alles over patisserie. Het is een creatieve opleiding, waar je producten maakt zoals: banket, ijs, chocolade of suikerwerk. Ook leer je over de laatste patisserie-trends en krijg je veel kennis over verschillende producten en technieken. Je leert niet alleen de praktische kant van de patisserie, maar je leert ook over voedingsleer en vakkennis.

Welke vakken krijg je?

Naast vakken die met patisserie te maken hebben, krijg je ook Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen. Als je de BOL-opleiding doet leer je de meeste dingen op school. Kies je voor de BBL-leerroute? Dan leer je juist meer door in de praktijk aan het werk te gaan.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens je opleiding krijg je een combinatie van theorie- en praktijkles. Tijdens de praktijkles leer je om de theorie toe te passen. Dat leer je ook tijdens de stages die je bij een bakkerij loopt (BOL) of tijdens je werk in de bakkerij (BBL) . Hier leer je meer over de praktijk en hoe het is om te werken in een team. Alle onderdelen van de patisserie komen aan bod.

icon-scale

Wat kun je doen als je klaar bent met de opleiding?

Als patissier word je specialist in het bedenken, ontwerpen en verzorgen van mooie lekkernijen voor de bakkerij. Je kunt in een ambachtelijke bakker werken, of je eigen bedrijf starten, als je wat meer werkervaring hebt en meer kennis hebt van de ondernemersvaardigheden. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.

Wil je precies weten hoe het bij de school bij jou in de buurt is geregeld? Ga dan naar de website van de school bij jou in de buurt.

Je vindt het overzicht van scholen hier