De opleiding tot patissier is een specialistenopleiding. Dat betekent dat je eerst een andere mbo-opleiding in de of bakkerijrichting moet hebben gedaan, voor je kunt starten. Je bent dus al bakker, en specialiseert je verder in de richting van patisserie. Je leert alles over patisserie. Het is een creatieve opleiding, waar je producten maakt zoals: banket, ijs, chocolade of suikerwerk. Ook leer je over de laatste patisserie-trends en krijg je veel kennis over verschillende producten en technieken. Je leert niet alleen de praktische kant van de patisserie, maar je leert ook over voedingsleer en vakkennis.
Naast vakken die met patisserie te maken hebben, krijg je ook Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen. Als je de BOL-opleiding doet leer je de meeste dingen op school. Kies je voor de BBL-leerroute? Dan leer je juist meer door in de praktijk aan het werk te gaan.
Tijdens je opleiding krijg je een combinatie van theorie- en praktijkles. Tijdens de praktijkles leer je om de theorie toe te passen. Dat leer je ook tijdens de stages die je bij een bakkerij loopt (BOL) of tijdens je werk in de bakkerij (BBL) . Hier leer je meer over de praktijk en hoe het is om te werken in een team. Alle onderdelen van de patisserie komen aan bod.