Als student uitvoerend bakker leer je om zelf bakkersproducten te maken. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met brood, banket, koekjes of chocolade. Je leert welke stappen er allemaal komen kijken bij het bakken. De opleiding is gericht op de ambachtelijke bakkerij.

 

Toelatingseisen

  • Vmbo: diploma basis, kader, gemengd of theoretisch;
  • Mbo: entree diploma;
  • Havo of vwo: overgangsbewijs niveau 3 naar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dan door de overheid is goedgekeurd;
     

Alle informatie

  • Richting BOL, BBL, Ambachtelijk
  • Niveau Niveau 2
  • Duur 2 Jaar
  • Locaties Heerhugowaard, Leeuwarden, Doetinchem ...
Bekijk alle scholen voor deze opleiding

Hoe ziet de opleiding eruit?

Wat leer je?

Je leert taarten, koekjes, brood en nog veel meer bakkersproducten maken. Je leert alle stappen in het proces: het voorbereiden, bakken en opruimen. Maar je leert ook over hygiënevoorschriften en veiligheid. Als je de BOL-opleiding doet leer je de meeste dingen op school. Kies je voor de BBL-leerroute? Dan leer je juist meer door in de praktijk aan het werk te gaan.

Welke vakken krijg je?

Naast vakken die met het bakkersvak te maken hebben, krijg je ook Nederlands, burgerschap en rekenen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je opleiding bestaat uit een praktijkdeel en een theoriedeel. Op school leer je de theorie over de verschillende onderdelen van het bakkersvak.

BOL:
Als je stageloopt bij een bakkerij leer je tijdens je stage veel over het werk in de bakkerij. Wat je op school hebt geleerd, breng je dan direct in de praktijk. Zo leer je hoe het er echt aan toegaat in de bakkerij

BBL:
Op jouw leerbedrijf werk je direct in de praktijk. Je begeleider leert je alles over het bakkersvak. Hoe verder je in je studie komt, hoe meer je zelfstandig kunt werken. Je gaat 1 dag per week naar school. Daar leer je meer over verschillende technieken die je kunt gebruiken, hygiëneregels en veiligheidsvoorschriften. Deze dag bestaat vaak uit een theoriedeel en een praktijkdeel.

icon-scale

Wat kun je doen als je klaar bent met de opleiding?

Als je je opleiding hebt afgerond kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3. Je kunt ook meteen aan het werk bij een ambachtelijke bakkerij als uitvoerend bakker.

Wil je precies weten hoe het bij de school bij jou in de buurt is geregeld? Ga dan naar de website van de school bij jou in de buurt.

Je vindt het overzicht van scholen hier