Wat is het verschil tussen een industriële en een ambachtelijke bakkerij?

Er zijn twee verschillende mogelijkheden in de wereld van de bakkerij. Je kunt in een ambachtelijke bakkerij werken, of in de industriële bakkerij. Maar wat is het verschil?

Ambachtelijke bakkerij

In de ambachtelijke bakkerij worden elke dag verse producten gemaakt. Vaak voor eigen winkels. Ambachtelijke bakkerijen gebruiken meestal hun eigen recepturen en werken deels handmatig, maar ze werken ook met machines. Vaak ben je als bakker in een ambachtelijke bakkerij bij het hele bakproces betrokken. 

In een ambachtelijke bakkerij wordt niet alleen brood gebakken, maar ook vaak gebak, koek of chocolade gemaakt. Al deze onderdelen komen aan bod tijdens jouw opleiding.
 

Industriële bakkerij

In industriële bakkerijen wordt gewerkt met grote machines. De broden die gemaakt worden, worden bijvoorbeeld verkocht in supermarkten. In de industriële bakkerij wordt dag en nacht brood gebakken. Daarom werk je in ploegendienst. 

Het hele productieproces bestaat uit verschillende stappen. Voor elke stap is een aparte ploeg verantwoordelijk. Tijdens je opleiding leer je over de verschillende stappen en ontdek je wat bij jou past.

MEER WETEN?

Wil je weten hoe je stap voor stap ontdekt of een bakkersopleiding bij jou past?

Naar het stappenplan