UITVOEREND BAKKER

UITVOEREND BAKKER

"In een klaslokaal kan ik me niet zo goed concentreren, daarom vind ik de praktijklessen waar we echt bezig zijn zo leuk."

- Finn, 1e jaars student uitvoerend bakker BOL, niveau 2

Ik zit nu in mijn eerste jaar van de opleiding uitvoerend bakker. Ik heb het heel erg naar mijn zin. De opleiding bestaat vooral uit praktijklessen, maar we krijgen ook theorieles. De praktijklessen vind ik zelf het leukst. Ik houd ervan om lekker met mijn handen bezig te zijn en om te staan in plaats van te zitten in een lokaal en aan een boekje te werken. Het bakkersvak zelf vind ik ook echt leuk. Het is heel creatief en je maakt veel verschillende dingen.

In een klaslokaal kan ik me niet zo goed concentreren, daarom vind ik de praktijklessen waar we echt bezig zijn zo leuk.

Waarom heb je gekozen voor de ambacht?

Ik was nog niet zo bekend met het verschil tussen ambacht en industrie, maar nu merk ik het wel. Bij brood van de ambachtelijke bakker kun je echt zien dat het met de hand is gemaakt. Elk brood is anders en dat is echte ambacht. In de industrie moet ieder brood van één soort hetzelfde zijn, en dat is daar echt belangrijk. Voor nu vind ik het leuk dat elk brood kan verschillen, ook al kost dat meer tijd om te maken.  

Wat doe je tijdens een schooldag?

Elke dag is anders op de opleiding. Je leert van alles te maken, zowel brood, banket en patisserie. In het eerste jaar is een recept vaak de basis, maar soms kom je niet helemaal uit met een recept. Dan mag je zelf een creatieve oplossing bedenken wat je bijvoorbeeld doet met deeg wat je over hebt.

En wat gebeurt er nou met die lekkernijen die je maakt?

Als we bijvoorbeeld een brood hebben gemaakt snijden we er één aan tijdens de les om te proeven. De andere broden worden op school verkocht voor de inkoopprijs. Dus iedereen kan van onze producten genieten.

 

Wat wil je later het liefst doen?

Het liefst wil ik later een eigen bakkerij overnemen. Ik doe nu de opleiding uitvoerend bakker, maar daarmee kun je geen eigen bakkerij mee openen. Daarom wil ik na deze opleiding graag verder studeren als ondernemend bakker en me daarna specialiseren in patisserie. Het liefst wil ik dan gaan werken in een bakkerij en daar opklimmen tot eigenaar.

Welke tips wil je studiekiezers meegeven?

Als je twijfelt zou ik adviseren om het gewoon te proberen! Als je op school zit weet je niet zeker of het bij je past, maar als je een dagje meeloopt dan kom je daar wel achter.