LEIDINGGEVENDE BAKKERIJ

LEIDINGGEVENDE BAKKERIJ

"Omdat ik het zo leuk vind om te bakken voelt de praktijkles niet als school, maar als vrije tijd."

- Bjorn, 1e jaars leidinggevende bakkerij Niveau 4, BOL

De ervaring

Ben jij benieuwd hoe het is om een bakkersopleiding te volgen?
Van wie kun je nu beter horen hoe dat is, dan van de studenten zelf? Bjorn vertelt je graag meer over zijn opleiding 'leidinggevende bakkerij'.

 

Lees hieronder het verhaal van Bjorn!

Hoe heb je gekeken of de opleiding bij jou past?

Ik heb de bakkerijopleiding bij verschillende scholen vergeleken. Ik keek bijvoorbeeld naar: hoe groot zijn de klassen? Hoe ziet de praktijkruimte eruit? Heb je veel vrijheid tijdens de studie? Ik heb ook veel filmpjes gekeken op de websites van de scholen. Ik dacht dat de opleiding in Nijmegen het best bij mij zou passen. Toen heb ik daar een meeloopdag gedaan. Dat heeft me geholpen om een goed beeld te krijgen van de opleiding en daarna heb ik me meteen ingeschreven.

Wat maakt de opleiding zo leuk?

Tijdens de studie doe je al veel praktijkervaring op. We krijgen veel vrijheid op school. We krijgen een lijst met recepten die we aan het eind van de periode gedaan moeten hebben, maar we kunnen zelf indelen wat we wanneer willen doen. Er is altijd een docent aanwezig die je kan helpen. We hoeven gelukkig niet alle recepten uit ons hoofd te leren. Omdat ik het zo leuk vind om te bakken voelt de praktijkles niet als school, maar als vrije tijd.

Hoe ziet jouw
opleiding eruit?

In het eerste jaar leer je de basis van brood, banket en patisserie, maar ook van ondernemen leidinggeven. We maken bijvoorbeeld harde broden, zachte bolletjes, appeltaart of zachte cake. Je maakt de producten altijd zelf, maar je staat wel samen met je klasgenoten aan de werkbank. Dat is altijd heel gezellig. In je tweede jaar kun je kiezen of je je wilt specialiseren. Je kunt je specialiseren in brood, banket of patisserie. Ik kies voor brood, want dat vind ik het leukst. 

Wat wil je na je studie doen?

Mijn studie is natuurlijk leidinggevende bakkerij. Ik leer dus over leidinggeven én over het bakken zelf. Uiteindelijk wil ik graag de bakkerij overnemen waar ik nu werk. Mijn baas denkt dat dat kan. Dat hij daar zoveel vertrouwen in heeft vind ik heel fijn!

Kijk welke opleidingen er allemaal zijn

Klik hier